أقيمت حلقة نقاشية (سمنار)في كلية التربية/ جامعة ميسان /قسم اللغة الانكليزية حول تداخل المتلازمات اللفظيّة بين اللغة العربيّة و اللغة الانكليزيّة على المستوى الجامعي,

يوم الأربعاء الموافق 12/12.

تناولت الدراسة "تداخل المتلازمات اللفظيّة بين اللغة العربيّة و اللغة الانكليزيّة على المستوى الجامعيّ: دراسة تحليليّة للأخطاء" الّتي تقدّم بها طالب الدراسات العليا (محمد أحمد كرم), أثر اللغة العربيّة كلغةٍ أمّ في حدوث أخطاء بما يخصّ المتلازمات اللفظيّة الإنكليزيّة.

و أشارت الدراسة إلى وجود فجوة لغويّة و ثقافيّة بين اللغتين يصعبُ ردمُها تتسبب في زيادة التداخل بينهما. لذلك فإنّ اللغة الانكليزيّة لدى الطلاب فيها شيء من القصور بالرغم من صحّة التراكيب النحويّة, بسبب استخدام المتلازمات اللفظيّة العربيّة عند التعبير باللغة الإنكليزيّة.

The study entitled as “Collocational Interference from Arabic into English at College Level: An Error Analysis Study” sheds light on the effect of the English department students' MT (Arabic) upon their English collocations. The study takes as a starting point that there is a cultural, linguistic gap between Arabic and English which cannot be easily bridged. Despite the correct syntactic structures, English as a second language used by university students at the departments of English is less natural and less accurate due to applying Arabic collocations to English. The study proves the following points: 1. The subjects of the study are not aware of the importance of collocations as having a vital role in the coherence of the structure of English. 2. Collocational interference increases when tackling topics specific to the subjects’ culture as Arabic has a lot of expressions that are culture sensitive.

نشر في 2018-12-18