جامعة ميسان تقيم حلقة نقاشية حول (اللغة المجازية للطبيعة : دراسة أسلوبية تحليله لقصائد مختارة من شعر جون كيتس)

قيمت حلقه ناقشيه (سمنار) في كلية التربية/جامعة ميسان/ قسم اللغة الانكليزية حول (استخدام التعابير المجازيه المتميزه لوصف الطبيعة: دراسة أسلوبيه في النصوص الشعرية المختارة للشاعر جون كيتس
تم إعداد هذه الدراسة لتحليل استخدام التعابير المجازية لوصف الطبيعة كدراسه أسلوبيه المعنى في قصائد جون كيتس المختارة. تهدف الدراسة إلى كشف الأنماط الجمالية واللغوية في قصائد جون كيتس المختارة .تشدد الدراسة على محاور التميز والتماسك في النصوص الشعرية. هذه الاستعارات المحفزة هي أمثله ممتعة ذات قيمة جمالية بحتة. وتستكمل الدراسة بالفرضية القائلة بأن استعارة كيتس ليست تجميلًا يضاف إلى اللغة الشعرية. بدلاً من ذلك ، إنها ميزة أسلوبيه تنقل الرؤى الجمالية والروحية للشاعر للقارئ. فهي تمجد جمال الطبيعة من خلال أمثله ممتعة لا علاقة لها بأي نبضات سياسية أو تاريخية أو دينية.
تقدمت بهذه الدراسة طالبة الدراسات العليا (إيثار غانم جمعه) وبأشراف ( أ.د. سمير عبد الكريم الشيخ) بحضور رئيسة قسم اللغة الانكليزية الدكتورة ( ألاء ظافر عامر) و أساتذة القسم و طلبة الدراسات العليا (الماجستير) في قسم اللغة الانكليزية

A seminar had been held in the university of Maysan/ collage of Education / English department about '' Metaphoricity of Nature: A Stylistic Analysis of Keats’s Selected Poems'' by M. A student (Ithar Ghanim Juma’a) and supervised by Asst. Prof. Alla' Dhafir (the head of English department), a number of professors and M.A students in English department.
This study was set to analyze the use of metaphorical expressions to describe nature as a stylistic study of meaning in the selected poems of John Keats. The study aims at uncovering the aesthetic and linguistic patterns in the selected poems of John Keats. The study focuses on the axes of excellence and coherence in the poetic texts. These motivational metaphors are enjoyable examples of purely aesthetic value. The study is complemented by the hypothesis that Keats’s metaphoricity is not a synthesis added to poetic language. Instead, it is a stylistic advantage that conveys the aesthetic and spiritual visions of the poet to the reader. It glorifies the beauty of nature through enjoyable instances that have nothing to do with any political, historical or religious impulses.

نشر في 2019-01-09